Kompissa tapahtuu

LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ 20.11.2014, PÄIVÄKOTI TUOHIKONTTI KAUPPAKESKUS KOMPISSA

4.11.2014

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. Päivä saatiin nimettyä lapsen oikeuksien päiväksi suomalaisiin kalentereihin vuodesta 2002 Suomen UNICEFin aloitteesta.Lapsen oikeuksien päivän 20.11.2014 teemana on lapsen oikeus leikkiin. Vakiintunut teemapäivä laajenee koko viikon mittaiseksi lapsen oikeuksien viikoksi. Yhteisenä kansallisena teemana vuonna 2014 on lapsen oikeus leikkiin.

Kaikilla lapsilla on yhdenvertainen oikeus yhteiseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen sekä leikkiin ja harrastamiseen. Kaikki lapset ovat ensisijaisesti lapsia.

Kasvata ilolla!

Lapsen oikeuksien päivän yhteistyötahot ovat tuottaneet teemasta esitteen Kasvata ilolla (pdf). Se kuvaa kasvatuksen uutta linjaa seuraavilla kiteytyksillä:

  • Aikaa kasvatukseen – Kasvatus on lapsen kohtaamista. Kun voit valita, valitse aikaa lapselle.
  • Jokainen kasvattaa esimerkillään – Kasvatus on aikuisten yhteistä kumppanuutta. Vanhempia ei saa jättää yksin kasvatustehtävässään.
  • Lapsella on oikeus hyvään kasvatukseen – myös kotona. Hyvä kotikasvatus syntyy myönteisestä ja kuuntelevasta ilmapiiristä.
  • Kasvata arvovallalla, ei väkivallalla! – Oikeus väkivallattomaan elämään kuuluu jokaiselle.
  • Kehu lapsi päivässä! – Kun opettelee huomaamaan lapsessa hyviä, kehuttavia ominaisuuksia, altistuu itsekin positiiviselle muutokselle.
  • Lapsen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia -– YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikki alle 18-vuotiaat ovat lapsia. Lapsen ihmisoikeudet eivät siirrä aikuisten valtaa tai vastuuta lapsille.

Päiväkoti TuohiKontti haluaa tuoda päivää esille viettämällä lapsen päiväkotipäivää kauppakeskus Kompissa klo 8.30-15.30 kaiken kansan keskuudessa. Lapsuuden tärkeitä teemoja sekä lapsille tärkeitä asioita tehdään yhdessä näkyväksi ja kuuluvaksi. Kaikki kauppakeskuksessa asioivat ovat tervetulleita mukaan elämään ja jakamaan tuokioita lapsen arjesta!

Leikkiä, lauluja, loruja & satuja,
liikuntaa, ruokailua ja lepoa,
naurua, iloa ja tunteita monia!

TERVETULOA MUKAAN!

Anne Auramo /  Päiväkoti Tuohikontti

Sirpa Salkoaho / Kauppakeskus Komppi